Szolgáltatások

Szerviz és karbantartás

A Dafo járműtűzoltó rendszereket úgy tervezték, hogy a szervizelés és karbantartás könnyen elvégezhető legyen. Globálisan és helyben is kiterjedt és egyre növekvő szervizhálózattal rendelkezünk, hogy világszerte csökkentsük gépeinek állásidejét.

Évente egyszer a rendszert egy felhatalmazott Dafo Vehicle szervizszolgáltatónak kell ellenőriznie és karbantartania. Minden 10. évben kiterjesztett szervizelésre van szükség, beleértve a nyomástalanító szer cseréjét is. A Dafo Vehicle rendszerei könnyen karbantarthatók és a helyszínen újratölthetők, ami csökkenti az állásidőt és az üzemeltetési költségeket.

Kibocsátás esetén a Dafo Vehicle Forrex szerét vízzel könnyen ki lehet tisztítani, és biológiailag is lebomlik.

Amennyiben szervizelésre vagy karbantartásra lenne szüksége, ajánlatkéréshez küldjön nekünk e-mailt az info@primvol.hu címre. 

Tervezés és telepítés

A bevizsgált és tanúsított járműtűzoltó rendszer egy megbízható tűzérzékelő rendszerrel kombinálva a legjobb első válaszvonal egy olyan vészhelyzetben, mint például egy termikus esemény.

A Dafo járműtűzoltó rendszerek telepítése előtt technikusunk helyszíni tűzkockázatelemzést végez a potenciális tűzveszélyek azonosítása érdekében, majd értékeli azok súlyosságát és valószínűségét. Továbbá, amikor technikusunk elvégzi a tűzvédelmi rendszer kísérleti telepítését, sok erőfeszítést fordít az anyagfelhasználás csökkentésének módjaira, például a csővezetékek és kábelek hosszára stb. annak érdekében, hogy a jármű számára optimalizált tűzvédelmi megoldást tervezzen. Ennek alapos elvégzése nemcsak az anyagfelhasználást csökkenti, hanem a közelgő "szériaszerelés" telepítési idejét is. Ez a folyamat magában foglalja a beépítéshez ideális megoldások, pl. a Poka-yoke, kialakításának módjait és az intelligensebb megoldások kiválasztását is, azaz a jármű hajtásláncának részét képező kritikus alkatrészekhez való hozzáférés elzárását.

Szakképzett munkatársaink és képzett forgalmazóink rendelkeznek az ügyfelek igényeinek, valamint a nemzeti és nemzetközi szabványoknak való megfeleléshez szükséges alapvető készségekkel.

Tűzvizsgálatok

Szakértői segítséget nyújtunk a tűz okának megállapításához. Amikor a járműalkatrészek és tartozékok meghibásodnak és tüzet okoznak, ez súlyos anyagi károkat és sérüléseket, vagy akár halált is okozhat. Feladatunk a járműtüzek kiváltó okának meghatározása. Akár mechanikai hiba, akár elektromos hiba, akár gondatlanság vagy gyújtogatás miatt következik be, az eredmény ugyanaz; nagymértékű kár, testi sérülés vagy akár halál. A legtöbb esetben a gépjárműtüzek gyújtási energiaforrása ugyanaz, mint a szerkezeti tüzeké, az íveké, a túlterhelt vezetékeké, a nyílt lángoké és a füstölő anyagoké.

A tűz okának meghatározása összetett lehet. Gyakran az ok az elsődleges okon túl több közvetett vagy mögöttes ok között változik. Például a tűz elsődleges oka lehet a kipufogórendszer forró felülete, amely meggyújtja az éghető anyagokat. A mögöttes ok lehet egy üzemanyagtömlő megrepedése, amelyet a műhelyben elkövetett hiba miatt meglazult rögzítés okozta kopás okozott.

Szakértői csapatunk az adatok összegyűjtése és elemzése során megvizsgálja a környezetet, ahol a tűz keletkezett, hogy bizonyítékokat találjon. A tűz- és robbanásvizsgálatokra vonatkozó szigorú NFPA 921-es irányelveket és szabványokat követjük. A tudományos módszerrel meghatározzuk a tűz legvalószínűbb eredetét és okát. A végső hipotézist a deduktív érvelés, a "valószínű és a lehetséges" segítségével határozzuk meg, amely az NFPA 921 által meghatározott két bizonyossági szint.

A járműtűz kivizsgálásának végső soron az a célja, hogy pontosan meghatározza a tűz okát, és tervet dolgozzon ki a jövőbeli tűzesemények elkerülésére biztonságosabb járműtervezési és karbantartási eljárásokkal.

Tűzvédelmi kockázatkezelés

A tapasztalatokat a megelőzésre kell felhasználni, nem pedig tanulságként. Elszigetelt események ritkán vezetnek tűzesethez, hanem gyakrabban több esemény együttese.

A Dafo járműtűzvédelem az autóbuszok, teherautók és mobil berendezések tűzveszélyeinek és tűzkockázatainak alapos ismeretén alapul. Munkatársaink széleskörű háttérrel rendelkeznek a járművek, a tűzkockázatok, a tűzvizsgálatok és a kockázatcsökkentés területén. A folyamatosan változó környezetvédelmi követelmények mellett az olcsóbb, könnyebb anyagok bevezetése jelentősen befolyásolhatja a tűzveszélyt. Sok esetben a kockázatok az idő előtti meghibásodással és az alkatrészek elöregedésével járnak, ami negatívan befolyásolja a tervezési és üzemeltetési költségeket.

A pontok összekapcsolása

Működési jellemzők
Az üzemeltetési jellemzők megértése az átfogó kockázatértékelés egyik legkritikusabb lépése, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak. Ezek mindegyike hatással lehet az idő előtti meghibásodásra, ami költségkihatással járhat, és növelheti a tűz és az utasbiztonság kockázatát.

- Jármű (méret, típus, üzemanyag)
- Utaskapacitás (álló/ültetett)
- Kijárat
- Üzemmód (városi, távolsági, túra-/buszjárat) 
- Üzemeltetési ciklus (óra/nap)
- Környezet (éghajlat, expozíció)
- Karbantartás (időközönként és "tűzveszély" képzés)

Veszélyelemzés
A "veszélyelemzés" célja azon ismert területek azonosítása, ahol tűz keletkezhet vagy terjedhet. Az információ meghatározza a meghibásodási módokat, a tűz terjedését és egyéb hatásokat.

- Geometria
- Szellőzés (nyílások/légáramlás)
- Hőmérséklet (tervezési és csúcspotenciálok)
- Az alkatrészek rendetlensége/sűrűsége
- Tűzfalak/tűzállósági módszerek
- Tűzérzékelés és tűzoltás

Kockázatértékelés
Az alapos értékeléshez elengedhetetlenek az ismert problémák, amelyek termikus eseményeket eredményeztek, valamint az eredeti gyártóktól és üzemeltetőktől érkező visszajelzések. A kockázatokat kategorizálják és rangsorolják az ok, a súlyosság és az ajánlott legjobb gyakorlatok alapján.

- Kockázatok ívelés/rövidülés esetén
- Hőforrások (gyulladási potenciál, az anyag öregedése)
- Hibabiztosság (karbantartási tevékenységek)
- Mechanikai károk (pl. kopás)
- Rezgés
- Tűz észlelése és elfojtása

Ajánlott legjobb gyakorlatok

- Tervezés
- Minőségbiztosítás
- Karbantartás
- Dokumentáció
- Képzés

KAPCSOLÓDÓ SZEGMENSEK