Elektromos járművek

Elektromos és hibrid járművek tűzvédelme

Folyamatban van a megújuló üzemanyagokra való globális átállás és egyre nő az elektromos és hibrid járművek (EV és HEV) iránti kereslet. Ahogy egyre több elektromos jármű kerül használatba, valószínűleg nőni fog az ezeket érintő tűzesetek száma is.

Az akkumulátorokkal és nagy teljesítményű elektromos motorokkal és berendezésekkel hajtott járművekkel kapcsolatos jelentős tűzkockázatok nem ismertek széles körben. Például egy Li-ion akkumulátor meghibásodása súlyos következményekkel járhat, potenciálisan termikus elszabadulást eredményezve gyorstűzzel és hőterjedéssel, valamint mérgező gázok kibocsátásával, ami nagy veszélyt jelent a jármű vezetőire, az utasokra és a környezetre is.

A Dafo Vehicle egy teljes lefedettségű, többzónás tűzvédelmi megoldást fejlesztett ki, válaszul az EV és HEV járművek kockázatcsökkentésének sürgető igényére. A Forrex EVTM elfojtószert a komplex rendszermegoldás egyik részeként alkalmazzák, amely hatékony hűtési kapacitást biztosít a tűzfejlődés lassításához, hogy lehetővé tegye az utasok biztonságos evakuálását. A fő kockázati forgatókönyveket jellemzően négy védelmi zónára osztják, hogy az EV vagy HEV járműben lévő összes kockázati területet lefedjék.

A különböző védelmi zónákat ezután robusztus érzékelő és elfojtó rendszerek védik több féle módon - ezek folyadék- és gázalapú megoldások.

1. zóna - motortér
2. zóna - Elektromos veszélyek
3. zóna - hagyományos veszélyek 

4. zóna - akkumulátorok

Több nemzetközi közös kutatási projekt révén, amelyekben a járművekben lévő lítium-ion akkumulátorokkal kapcsolatos tűzkockázatokat tanulmányozták, a Dafo Vehicle Fire Protection kifejlesztette a Safe EVTM tűzvédelmi rendszermegoldást, amely hatékonyan és biztonságosan kezeli és mérsékli ezeket a kockázatokat.

A rendszer a lehető legkorábbi szakaszban észleli az akkumulátorok esetleges meghibásodását, és a Forrex EVTM elfojtószerrel történő hűtéssel azonnal intézkedik. Ez hatékonyan megállítja vagy késlelteti a potenciálisan veszélyes helyzetet anélkül, hogy a tűz tovább fejlődne.

Az elérendő védelmi szinttől függően a Safe EVTM korai figyelmeztető rendszer megoldása az akkumulátorcsomagokon kívül vagy a csomagok integrált részeként alkalmazható. A megoldás korlátozódhat csak az észlelésre, az elfojtási alkalmazás nélkül.

KAPCSOLÓDÓ SZEGMENSEK