Energiatárolás védelme

Az akkumulátoros energiatároló rendszer (BESS) egy olyan technológia, amelyet speciálisan kialakított akkumulátorok segítségével fejlesztettek ki az elektromos töltések tárolására. Az alapgondolat az, hogy az ilyen tárolt energia később felhasználható. A nagyobb energiatárolási képesség és a jobb töltési/kisütési teljesítmény miatt a lítium-ion akkumulátorok a helyhez kötött energiatároló alkalmazásokban gyorsan terjednek az általánosan használt ólom-sav akkumulátorok helyettesítőjeként, és nem csak az autóiparban. Ezek az akkumulátorok döntő szerepet játszottak az elektromos és hibrid járművek növekvő népszerűségében.

Ezek az akkumulátorok élettartamuk alatt általában nagyon megbízhatóak. Sajnos azonban egy esetleges meghibásodás nemcsak a berendezés épségére, hanem a környezetére nézve is súlyos következményekkel járhat.

Termikus elszabadulást okozhat, ha a Li-ion akkumulátor rövidzárlat, túltöltés, magas hőmérséklet, mechanikai sérülés vagy túlmelegedés miatt meghibásodik. Ez akkor következik be, amikor egy akkumulátorcella elérte azt a hőmérsékletet, amelynél a hőmérséklet magától tovább emelkedik, és az elektrolit kigyullad.

A kockázatok elhárítására a Dafo Vehicle kifejlesztett egy korai figyelmeztető rendszer megoldást. A rendszer az akkumulátor lehetséges meghibásodását a lehető legkorábbi szakaszban észleli és a Forrex EVTM elfojtószerrel történő hűtéssel azonnal intézkedik. Ez hatékonyan megállítja vagy késlelteti a potenciálisan veszélyes helyzetet anélkül, hogy a tűz tovább nőne.

KAPCSOLÓDÓ SZEGMENSEK